Google Ads (Adwords) szótár. Rövidítések jelentése, fogalmak leírása


Összeszedtem a Google Ads 45 legtöbbet használt kulcsszavait, és még néhány fogalmat kibővítve leírtam nektek.

google ads rövidítések


A Google Ads hirdetési platformjának szótára hasznos eszköz, amely segíthet nektek megérteni a hirdetési terminológiát és a kulcsszavak jelentését.

  1. CTR - kattintási arány
  2. CPA - átlagos áraköltség
  3. CPC - kattintásonkénti áraköltség
  4. CPM - ezer megjelenési áraköltség
  5. ROI - megtérülés az befektetésen
  6. Conversion - átalakulás, hirdetési cél
  7. Impression - megjelenés
  8. Quality Score - minőségi pontszám
  9. Bounce Rate - visszafordulási arány
  10. Cost Per Lead - vezetésenkénti áraköltség
  11. Cost Per Acquisition - megszerzésenkénti áraköltség
  12. Average Order Value - átlagos rendelési érték
  13. Lifetime Value - élettartam értéke
  14. Page Views - oldal megtekintések
  15. Unique Visitors - egyedi látogatók
  16. Conversion Rate - átalakulási arány
  17. Bounce - visszafordulás
  18. Session - munkamenet
  19. Engagement - részvétel
  20. Ad Rank - hirdetési rang
  21. Ad Relevance - hirdetés relevanciája
  22. Ad Format - hirdetési formátum
  23. Ad Group - hirdetési csoport
  24. Keyword - kulcsszó
  25. Match Type - találat típusa
  26. Placement - helyezés
  27. Remarketing - újrafelhasználás
  28. Target CPA - cél CPA
  29. Target ROAS - cél ROAS
  30. Display Network - megjelenítési hálózat
  31. Search Network - keresési hálózat
  32. Shared Budget - megosztott költségvetés
  33. Ad Schedule - hirdetési ütemterv
  34. Ad Extension - hirdetési kiterjesztés
  35. Call Extension - hívás kiterjesztés
  36. Location Extension - hely kiterjesztés
  37. Site Link Extension - oldallink kiterjesztés
  38. Ad Preview Tool - hirdetési előnézeti eszköz
  39. Keyword Planner - kulcsszó tervező
  40. AdSense - AdSense
  41. AdSense for search - AdSense kereséshez
  42. AdSense for content - AdSense tartalomhoz
  43. AdSense for mobile - AdSense mobilra
  44. AdSense Auto ads - AdSense automatikus hirdetések
  45. Dynamic Search Ads - dinamikus keresési hirdetések



    CPA a "cost per action" rövidítése, ami a "műveleti költség" jelentéssel bír a marketing területén. Az adott cél elérése (pl. egy weboldal látogatása, regisztráció, vásárlás) után bekövetkező árakat jelenti a reklámozó számára. Azaz, ha egy reklám valósít meg X számú műveletet, az adott reklám ára a műveletek számának megfelelően lesz meghatározva.



    A CPM az "ezer megjelenítés" rövidítése, ami a Google Adsban a hirdetések megjelenéseinek díját jelenti. Azt jelenti, hogy a hirdetőnek egy ezer megjelenítésért kell fizetnie. A CPM alapú licitálás esetén a hirdetőnek a megjelenítések számára kell licitálnia, nem pedig a kattintásokért. Ennek eredményeképpen a hirdetőknek a licitált összegnek megfelelően kell fizetniük minden ezer megjelenítésért, függetlenül attól, hogy mennyi kattintás történt a hirdetésre.



    ROI (Return on Investment) a befektetések megtérülési rátájának rövidítése. Az ROI a befektetett pénz vagy erőforrások által nyújtott nyereséget jelenti a befektetett összeghez viszonyítva. Az ROI kiszámításához a nyereséget (bevételt) kell elosztani a befektetett összeggel, és ezt az eredményt kell megosztani a befektetett összegszázalékkal. Az ROI segítséget nyújt a befektetések megtérülésének mértékének megállapításához, és összehasonlítási alapot biztosít más befektetésekkel szemben.



    A CPC az "egy kattintás díja" rövidítése, ami a Google Adsban a hirdetőknek fizetendő díjat jelenti minden egyes kattintásért, amelyet a hirdetésük kap. A CPC alapú licitálás esetén a hirdetőknek a kattintások számára kell licitálniuk, nem pedig a megjelenítésekért. Ennek eredményeképpen a hirdetőknek csak akkor kell fizetniük, ha valaki kattint a hirdetésükre, és a fizetendő összeg a licitált összegnek megfelelően lesz meghatározva. A CPC lehet alacsonyabb, mint a CPM, de csak akkor jelenti a jobb értéket, ha a hirdetésekre valóban kattintás történik.



    Google Ads "CTR" (click-through rate) jelentése a hirdetésekre adott kattintások számának aránya azokhoz a megjelenésekhez képest, amelyeket a hirdetések kaptak. A CTR a hirdetések hatékonyságának egy mérőszáma, és azt jelzi, hogy a hirdetések milyen arányban inspirálják a célcsoportot a hirdető weboldalára való kattintásra. A magas CTR jelezheti a hirdetések magas relevanciáját és érdeklődést keltő erejét a célcsoport számára.



    A Google Ads minőségi pontszám (Quality Score) egy becslés, amely a hirdetések minőségét jelzi, és befolyásolja a licitálási pozíciójukat és a költségeiket. A minőségi pontszám a hirdetés releváns tartalmát, a céloldal minőségét és a kulcsszavakkal kapcsolatos használatot is figyelembe veszi. Minél magasabb a minőségi pontszám, annál jobb a licitálási pozíció, és annál alacsonyabb a költség. Ezenkívül a minőségi pontszám befolyásolja a hirdetések megjelenési arányát is, így ha a minőségi pontszám magas, akkor nagyobb eséllyel jelenik meg a hirdetés a keresési eredmények között.



    Cél CPA: A CPA az "átlagos kattintási költség" rövidítése, ami a hirdetőknek fizetendő átlagos költséget jelenti minden egyes kattintásért. A Cél CPA a Google Adsban egy cél érték, amelyet a hirdetőnek be kell állítania a kampányához. A Google Ads ezt a célt használja a hirdetések optimalizálásához, hogy a hirdetőknek a lehető legkevesebb árakat kelljen fizetni egy kattintásért.



    Cél ROAS: A ROAS az "összbevétel / reklámköltség arány" rövidítése, ami azt jelenti, hogy a hirdetők mennyi bevételre számíthatnak minden egyes költött reklámforint értékére. A Cél ROAS a Google Adsban egy cél érték, amelyet a hirdetőnek be kell állítania a kampányához. A Google Ads ezt a célt használja a hirdetések optimalizálásához, hogy a hirdetők a legjobb ár/érték arányt kapják. Azaz a hirdetőknek a lehető legnagyobb bevételre számíthatnak a költött reklámforint értékére.



    A Google Adsben a "visszapattanás" (Bounce) egy olyan esemény, amikor egy felhasználó a céloldalra érkezik, de nem tesz semmit, és hamarosan visszatér a keresési eredmények oldalára. A visszapattanások aránya segíthet megérteni, hogy a céloldal mennyire volt releváns a keresési szándék szerint, vagy mennyire volt felhasználóbarát. Ha a visszapattanások aránya magas, az jelezheti, hogy a céloldal tartalma nem volt megfelelő a felhasználók igényeihez, vagy hogy a céloldal betöltési sebessége lassú volt. Az alacsony visszapattanások aránya pedig jó jel, mert azt jelenti, hogy a céloldal hasznos és érdekes volt a felhasználók számára.



    A Google Ads Dinamikus Hirdetés egy olyan hirdetési formátum, amely automatikusan generálja a hirdetések tartalmát a céloldal adataiból. Az adatok, például a termékek név, ár, kép stb., dinamikusan frissülnek, így a hirdetések mindig aktuálisak maradnak. A Dinamikus Hirdetések lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy személyre szabott hirdetéseket küldjenek a felhasználóknak, amelyek alapján a felhasználók számára érdekes termékeket vagy szolgáltatásokat mutathatnak be. A Dinamikus Hirdetések segítségével a hirdetők hatékonyabban tudják célozni a potenciális vásárlóikat, és növelni tudják a konverzióik számát.



    Google Adsban a "Display Hálózat" és a "Keresési Hálózat" két különböző hirdetési csatorna, amelyek eltérő célcsoportot és környezetet jelentenek a hirdetők számára. A Display Hálózat olyan weboldalakon és alkalmazásokban jelenik meg, amelyek beágyazták a Google hirdetési rendszerét. A hirdetők grafikus hirdetéseket, például banner vagy interaktív hirdetéseket küldhetnek a Display Hálózaton keresztül. A Display Hálózat a hirdetők számára jó lehetőség a márkaismertség növelésére, illetve az érdeklődő célcsoport megcélozására.



    A Keresési Hálózat olyan weboldalakon jelenik meg, ahol a felhasználók a Google keresőjével végeznek kereséseket. A hirdetők szöveges hirdetéseket küldhetnek a Keresési Hálózaton keresztül, amelyek a felhasználók keresési szándéka szerint jelennek meg. A Keresési Hálózat a hirdetők számára jó lehetőség a fizetett keresésekre történő hirdetésre, illetve a felhasználók számára érdekes termékek vagy szolgáltatások megjelenítésére a keresési eredmények között.



    Google Ads hirdetési csoport egy olyan hirdetési egység, amelybe a hirdetők több hasonló célú hirdetést csoportosíthatnak együtt. Minden hirdetési csoport tartalmazhat több hirdetést, amelyeknek közös céljuk van, például termékek vagy szolgáltatások csoportos megjelenítése. A hirdetési csoportok segítségével a hirdetők jobban szegmentálni tudják a hirdetéseiket, és jobban személyre szabni tudják őket a célcsoport számára. A hirdetési csoportok létrehozásának előnyei közé tartozik, hogy a hirdetők könnyen kezelhetik a hirdetéseiket, rögzíthetik a költségkereteket, és megadhatják a célkeresztezési beállításokat. A hirdetési csoportokban létrehozott hirdetések még hatékonyabban tudják célozni a potenciális vásárlóikat, és növelni tudják a konverzióik számát.



    Google Ads "conversion" jelentése egy olyan esemény, amelyre a hirdetők hirdetéseik célja érvényesül.
    A conversion egy olyan cselekvés lehet, amelyet a látogatók/felhasználók végeznek a hirdető weboldalán, például megvásárolnak egy terméket, regisztrálnak az oldalra, letöltenek egy ingyenes anyagot, vagy feliratkoznak egy hírlevélre. A Google Ads segítségével a hirdetők mérhetik a konverziók számát és növelhetik a hirdetéseik hatékonyságát.



Címkék: google ads, fizetett hirdetés, hirdetéskezelő, adwords


Szerző: Csehi Ádám

Feliratkozás hírlevélre


Ha szeretne még több hasznos marketing anyagot, vagy egyszerűen kíváncsi az írásainkra, akkor iratkozzon fel csatornánkra.








Az induláshoz néha már ez is elég: Marketing tanácsadást

Webshopot szeretnél? Akkor ezt látnod kell !

Rengeteg Marketing eszköz áll rendelkezésünkre

Kiváncsi vagy mennyi és milyen területen szereztünk referenciákat?

Azok a bizonyos árak, csomagban olcsóbb?